• Menu

    Szparagi i ich walory

  • Sezon szparagowy w pełni. Zastanawiamy się jakie wybrać białe czy zielone? Co z nich przygotować? Tutaj możecie znaleźć kilka prostych sposobów na szparagi (KLIK).
    Każdy zastanawia się co wyczaruje, czym zaskoczy, a może świat kulinarny zrewolucjonizuje ? Z czy je podać, jak wyeksponować, by smakiem się rozkoszować?
    Sezon szybko się kończy czasami też czasu nam zbraknie, a może warto poza przepisami na szparagi pomyśleć o tym jakie mają walory?
    Poniżej w krótkiej liście walory szparag:

    szparagi są bogatym źródłem witamin C, E, B1, B2 oraz beta-karotenu
    wspomagają pracę nerek
    poprawiają pracę jelit
    poprzez zawarty w sobie kwas foliowy spowalniają procesy starzenia, pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomagają pracę układu krążenia
    odpowiadają za kondycję zębów i kości
    wzmacniają układ odpornościowy
    wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
    zapobiegają rozwojowi Alzheimer
    zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych

    Szparagi zawierają również potas, wapń i inulinę która odpowiada za wzrost dobroczynnych dla nas bakterii, zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
    Szparagi posiadają również właściwości moczopędne, zwiększają krzepliwość krwi, zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.

    Czy ta mała ściąga pomoże Wam w tym, by zakochać się w smaku szparag?

    Udostępnij

  • 3 odpowiedzi na “Szparagi i ich walory”

    1. Ewa W. napisał(a):

      Fajnie napisane, można się dowiedzieć ciekawych rzeczy 🙂

    2. Ewelina napisał(a):

      Same pyszności na Twoim blogu!
      Świetny wpis, kocham zdrową kuchnię 😉

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *