• Menu

    Jeżyny dla cukrzyków

  • Jeżyna, ożyna jest rodzajem roślin z rodziny różowatych. Część przedstawicieli określana jest zwyczajowo w języku polskim malinami (gatunki o różnej przynależności w obrębie podrodzajów, które łączy czerwona barwa owoców i odpadanie ich od dna kwiatowego po dojrzeniu).
    Jeżyny cechuje wysoka zawartość :

    witamin A, B, B6, C, E
    błonnika
    cukrów

    Dzięki zawartości w sobie kilku silnych przeciwutleniaczy niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych.
    Jeżyny podnoszą odporność organizmu. Powinniśmy je stosować zwłaszcza podczas przeziębienia.
    Dzięki zawartości witaminy C, błonnika oraz antocyjanów wspomagają pracę układu krążenia.
    Zbierzemy je z dziko rosnących krzewów, kupimy na targu czy wyhodujemy na własnej działce.
    Jeśli sami chcemy uprawiać jeżynę warto wybrać odmianę bezkolcową.
    Powinniśmy posadzić ją w miejscu ciepłym, osłoniętym od wiatru.
    Gleba powinna mieć odczyn obojętny bądź słabo kwaśny.
    Jeżyny są dobre dla cukrzyków, a sok z jeżyn to jeden z moich ulubionych.

    Sok z jeżyn dla cukrzyków – składniki :

    500g jeżyn
    kwasek cytrynowy

    Przygotowanie :

    Jeżyny musimy opłukać pod bieżącą wodą , najlepiej na sitku.
    Następnie umieszczamy je w garnku.
    Podgrzewamy do chwili gdy puszczą sok.
    Podgrzewamy przez około 10 minut.
    Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego.
    Mieszamy chwilę.
    Przecedzamy przez gęste sitko.
    Umieszczamy w słoiku.
    Zakręcamy słoik i stawiamy do góry dnem.

     

    Udostępnij

  • 7 odpowiedzi na “Jeżyny dla cukrzyków”

    1. Kamila / Z naciskiem na szczęście napisał(a):

      Kocham jeżyny i nie miałam pojęcia, że mogą posłużyć jako sok dla cukrzyków 🙂 Sama chętnie go wypróbuje 🙂

    2. Quanna napisał(a):

      Jeżyny są pyszne! Szkoda, że nie tak często mam okazję je jeść 🙁

    3. Ewa napisał(a):

      Jeśli jeżyna jest dobra na przeziębienia to właśnie teraz by mi się przydała 🙂

    4. Agnieszka napisał(a):

      Jeżyny są cudowne, zdrowe i pełne witamin. Mam farta bo na działce rosną mi wszędzie :)) moge jeść z krzaczka. Ale ten przepis zacny 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *