• Menu

    Czego nie przechowywać w lodówce

  • Czego nie przechowywać w lodówce wiele osób zadaje sobie to pytanie.
    Niechciane, uporczywe zapachy. Żywność która od razu traci na swojej wartości.
    Co zrobić, by nie popełniać najpopularniejszych błędów?
    Odpowiedź jest prosta – poniżej mała ściąga dla każdej gospodyni i gospodarza :

    Cebula i czosnek w lodówce się szybko psują – trzymajcie je w miejscu suchym w pokojowej temperaturze
    Chcąc wykorzystać jak najdłużej świeżość chleba przechwuj go w zamrażalce, a nie lodówce
    Ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce gdyż w niskiej temperaturze skrobia szybciej przekształca się w cukier, a same ziemniaki tracą na swojej świeżości – więdnąc
    W lodówce nie powinniśmy przechowywać bananów i pomidorów gdyż tracą swój smak. Gdy nie są dojrzałe lepiej ułożyć je np. na parapecie
    Oliwę z oliwek najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, gdyż w lodówce gęstnieje, a proces, by stała się płynna trochę czasu zajmuje
    Nie jest wskazane, by w lodówce przechowywać owoce cytrusowe (np. limonki, cytryny, pomarańcze…). Lepiej jest przechowywać je w temperaturze pokojowej.
    Z cytryn przechowywanych w temperaturze pokojowej uzyskamy więcej soku .

    Mam nadzieję, że powyższe sposoby pomogą Wam choć odrobię.

    Udostępnij

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *